Osobom o mniej wysublimowanych kubkach smakowych wystarczy zmielona. Taka, która chociaż już swoje w paczce spędziła, to i tak podniesie na nogi. Tym, którzy kawą się delektują, piją ją ze względu na niesamowity smak, przygotują ją z ziaren świeżo mielonych. By móc cieszyć się kawą, zaparzoną z dopiero co zmielonych ziaren, warto zainwestować w urządzenie, które potrafi dobrze rozdrabniać ziarna. Będzie to młynek do kawy. Użytkownicy ekspresów, które młynek mają wbudowany, mogą odetchnąć z ulgą – trudności z wyborem osobnego ich nie czekają. Gdy jednak posiadany ekspres nie jest wyposażony w takie urządzenie bądź użytkownik woli kawę parzoną bezpośrednio w filiżance, potrzeba wybrać samodzielny młynek, co wcale nie będzie takie proste.

Podział młynków

Podstawowym kryterium podziału urządzeń mielących kawę jest sposób użytku. Wyróżnimy urządzenia ręczne i elektryczne, które można podzielić na udarowe lub żarnowe. Młynek ręczny działa dzięki sile ludzkich rąk. To modele wolnoobrotowe, które dzięki obracanej przez człowieka korbce nakręcają żarna, odpowiedzialne za rozdrabnianie ziaren. Urządzenia ostrzowe mielą kawę za pomocą stalowych noży. Żarnowe na prąd są podobne do ręcznych.

Młynki ręczne

To urządzenia lubiane przez smakoszy kaw. Były pierwszymi, jakich używano do rozdrabniania ziaren. Mielą kawę żarnami, obracającymi się dzięki wprawionej w ruch korbce. Kawa zmielona za pomocą urządzenia ręcznego jest grubsza, bardziej aromatyczna. Urządzenia elektryczne, podczas procesu mielenia kawy wytwarzają temperaturę, która niszczy pożądane substancje eteryczne, czyniąc kawę bardziej jałową. Dzięki temu, że urządzenia ręczne są wolnoobrotowe, nie wytwarza się taka energia, dlatego kawa zatrzymuje cały swój aromat. Młynki ręczne są niewielkie, zbudowane z pojemnika na ziarna, zbiornika na rozdrobnioną kawę, żaren i korby, napędzającej cały mechanizm.

Młynki elektryczne

Młynek elektryczny jest wygodniejszy w użyciu od ręcznego. Pierwszy model zmieli kawę bez pomocy człowieka, który nie będzie musiał notorycznie obracać uchwytu w jedną stronę. Poza tym młynek elektryczny pozwoli właścicielowi na wybór grubości przemiału kawy. Tańszymi wariantami młynków elektrycznych są udarowe, które nie dają możliwości wyboru grubości przemiału i zbyt chętnie wytwarzają śmiercionośną dla aromatu kawy temperaturę.
Grubość mielonej kawy jest bardzo ważną kwestią. Dla początkujących – dobrą radą będzie mielenie kawy do takiego stopnia, żeby wielkością przypominała ziarenka piasku.

Niektóre młynki umożliwiają bezpośrednie zamocowanie kolby – pojemnika na kawę, najpopularniejszych modeli wysokociśnieniowych. To wygodne i bardzo dobre rozwiązanie – kawa dozowana bezpośrednio do kolby pomaga pozbyć się bałaganu, jaki mógłby powstać przy napełnianiu

Kategorie: Kawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *