Kawiarka (zaparzacz do kawy) to typ ekspresu niskociśnieniowego. To najprostszy model, którego użytkowanie i obsługa to czysta przyjemność. Wyglądem podobna do małego dzbanka na herbatę, uzupełniania wodą i kawą, stawiana na kuchence. Kilka prostych kroków, by cieszyć się aromatycznym płynem.

Budowa kawiarki

Kawiarka jest niewielkim, wykonanym z aluminium lub stali urządzeniem. Zbudowana z dolnego zbiornika na wodę, pojemnika na mielona kawę, górnego pojemnika na zaparzony płyn. Wszystkie trzy części, skręcone w odpowiedni sposób zagwarantują nam poprawne działanie modelu.

Kawiarki – wybór

Urządzenie, w zależności od rodzaju materiału, z jakiego zostało wykonane, stawia się na płycie indukcyjnej bądź kuchence gazowej. Modele wykonane z aluminium nie nadają się do stosowania na indukcji, dlatego właścicielom płyt dedykowane są błyszczące, stalowe. Kawiarki to urządzenia popularne, łatwo dostępne. Nie kosztują zbyt wiele – ich ceny zaczynają się już od około 35 zł. Wybór kawiarki możliwy jest spośród szerokiej gamy kolorystycznej. Jednymi z najmodniejszych stały się srebrne, błyszczące z czarnymi elementami – idealnie wpasują się w styl kuchni, jadalni.
Decydując się na wybór tego niskociśnieniowego urządzenia, warto zwrócić uwagę na pojemność modelu, a co za tym idzie, ilość kaw jaką przygotujemy dzięki kawiarce. Niektóre modele przygotują 3 filiżanki kawy – 150 ml, inne mogą pomieścić do 450 ml. Warto dobrze dobierać pojemność kawiarki. Użytkownikom, planującym parzyć dwie filiżanki espresso, nie zaleca się kupować modeli, które będą mieć kilkukrotnie większą pojemność.
Kawiarki elektryczne

Producenci wyszli naprzeciw osobom, nieposiadającym kuchenki, tworząc kawiarki elektryczne. Te urządzenia będą miały podstawkę podgrzewającą wodę, która będzie pobierać energię elektryczną. Modele elektryczne są jednak znacznie droższe. Ich ceny wahają się pomiędzy 250 – 350 zł.

Działanie kawiarki

Zanim zaczniemy podgrzewać urządzenie, potrzeba prawidłowo je napełnić i skręcić. Dolny zbiornik uzupełnia się wodą, środkowy kawą. Co do kawy, ważne jest jej odpowiednie rozdrobnienie i ubicie – nie za mocne. Skręcenie urządzenia musi być dokładne. Dokładne zamknięcie kawiarki zagwarantuje szczelność urządzenia, dzięki czemu ciśnienie się nie obniży, a co za tym idzie kawa będzie lepsza. Przygotowaną kawiarkę należy postawić na źródle ciepła, które podgrzeje wodę. Ta, w momencie wrzenia wytworzy parę wodną pod ciśnieniem, która zostanie przetłoczona przez sito z kawą, na górę, do zbiornika na gotowy napój.

Kawa z kawiarki

By smak kawy zachwycał, warto zadbać o jakość używanych ziaren i ich poprawne zmielenie. Najbardziej aromatyczną będzie kawa zaparzona z ziaren zmielonych w momencie przygotowywania naparu. Ekspresy automatyczne będą wyposażone w młynek – w przypadku kawiarek, użytkownik powinien zaopatrzyć się w osobne urządzenie mielące ziarna. Koszt młynka wolnostojącego jest niewielki. W przypadku urządzeń ręcznych nie większy niż 100 zł.

Kategorie: Kawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *