Ekspres wysokociśnieniowy, nazywany jest często ekspresem kolbowym. Tę nazwę urządzenie zawdzięcza pojemnikowi na kawę, który montowany jest bezpośrednio do źródła wody pod ciśnieniem. Ekspresy kolbowe to urządzenia, które nadają się zarówno do kuchni miłośnika aromatycznej kawy, jak i dużej restauracji czy kawiarni. Zakup ekspresu kolbowego to ciężki orzech do zgryzienia – wybór tego jedynego spośród tak szerokiej gamy modeli będzie naprawdę trudny, dlatego warto dokładnie określić przeznaczenie kupowanego urządzenia, wielkość i budżet, który jesteśmy w stanie zainwestować.

Rozmiary i ceny

Ekspresy kolbowe mogą być niewielkie, średnie bądź duże. Mniejsze urządzenia, o szerokości około 18 cm będą kosztowały nie więcej niż 500 zł. Za modele, które mierzą około 25 – 30 cm, mają podwójne kolby, trzeba zapłacić nie mniej niż 1400. Modele o kolosalnych rozmiarach, szerokości liczonej w metrach, wadze 70 kg, będą kosztowały nawet 15 000.

Budowa i działanie ekspresu kolbowego
Ekspres kolbowy to model, który parzy kawę wodą pod ciśnieniem. Zamontowana wewnątrz urządzenia pompa, wytwarza wysokie, sięgające 15 barów ciśnienie. Przez mocowany do ekspresu, wypełniony zmielonymi ziarnami pojemnik, przelewana jest woda, która zaparza kawę. Ta, przez specjalny lejek płynie wprost do filiżanki lub szklanki. Co ważne, kolba może być jedno- lub dwuwylotowa. Za pomocą tej drugiej przygotujemy jednocześnie dwie kawy.
Sterowanie urządzeniem, wybór programu jest możliwy dzięki przyciskom i wyświetlaczowi LCD. Ekspres kolbowy nie jest tak wygodny jak modele automatyczne, które przygotowują napój bez ingerencji człowieka. Użytkownicy często zwracają uwagę na trudność, jakiej przysparza parzenie kawy za pomocą ekspresu wysokociśnieniowego. Wysuwają wnioski, że to umiejętność, której można i trzeba się nauczyć, najlepiej w praktyce, przygotowując kolejne filiżanki napoju.

Akcesoria do ekspresów kolbowych

By móc cieszyć się napojem, użytkownik musi oczyścić kolbę po poprzednim przygotowaniu kawy, napełnić mieloną kawą i przykręcić. Co do ziaren – najlepsza kawa, to ta przygotowana ze świeżo zmielonych, dlatego producenci coraz częściej wyposażają urządzenia w młynek. Ten rozdrabnia ziarna, tworząc zmielony, sypki proszek. Jeśli jednak nasz ekspres nie ma zamontowanego urządzenia mielącego kawę, zawsze można zaopatrzyć się w osobny – ręczny bądź automatyczny. Co najważniejsze – kawa powinna zostać wykorzystana nie później niż 15 minut po zmieleniu. Za pomocą ekspresu kolbowego zaparza się aromatyczne espresso, które idealnie smakuje pite samo, jak i wzbogacone o smak mleka.

Oprócz młynka, ekspresy często będą wyposażone w spieniacz do mleka. Zamontowany w urządzeniu będzie spieniał dzięki cienkiej dyszy, którą tłoczona jest para wodna. Aby uzyskać smaczne i dobrze spienione mleko, warto używać tłustego –  na przykład 3,2% – a podczas procesu spieniania kontrolować temperaturę. Przegrzane mleko nie będzie smakować tak dobrze. Dobra rada na ręczne spienianie mleka – wykorzystaj naczynie, które szybko przewodzi ciepło. Jeśli mleko jest letnie – możesz kończyć przygotowywanie pianki.

Kategorie: Kawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *