Podłączenie urządzenia parzącego kawę do stałego źródła wody jest bardzo dobrym rozwiązaniem dla właścicieli lokali, którzy sprzedają kilkadziesiąt kaw dziennie. Ciągłe napełnianie pojemnika wodą może nie tylko zmęczyć, ale zajmie zbyt wiele czasu. W przypadku modeli zabudowanych, z trudnym dojściem do zbiornika, to wręcz krok niezbędny. Osoby używające ekspresu w zaciszu domowym, który obsługuje kilka filiżanek jednego dnia, nie będą potrzebowały ciągłego źródła cieczy. Jedno napełnienie najprawdopodobniej nikogo nie zniechęci.
Kiedy Twoja cierpliwość się wyczerpie, przez głowę przebiegną Ci myśli, że może lepiej jednak byłoby parzyć kawę sypaną. Zastanów się nad instalacją, która będzie nieprzerwanie dostarczać wodę do ekspresu.

Droga wygoda

Podłączenie wody będzie możliwe w przypadku dużych, zaawansowanych urządzeń, których ceny nie będą najniższe. Będą to modele automatyczne lub ekspresy wysokociśnieniowe – kolbowe. Znajdziemy także popularne modele przelewowe. Ekspresy z możliwością bezpośredniego podłączenia do wody nie są zbyt popularne i tak szeroko dostępne jak modele bez. Kiedy już taki znajdziemy i zdecydujemy się na zakup, musimy przygotować się na wydatek kilku, do kilkunastu tysięcy złotych. Inwestycja jednak nie tylko może się szybko zwrócić, ale zapewni wygodę, jakiej dostarcza bezpośrednie podpięcie do wody.
Podłączeniem ekspresu pod źródło wody powinna zająć się osoba doświadczona, która zadba o prawidłowe działanie urządzenia. By model jak najlepiej spełniał swoje zadanie należy o niego odpowiednio dbać. Stałe podłączenie pod wodę wymaga użycia odpowiednich filtrów, które zakładane są przy montażu. Użytkownicy, których woda jest twarda, z wysokim poziomem zakamienienia, powinni systematycznie odkamieniać urządzenie, co nie będzie prostym zadaniem dla zwykłego laika. Dlatego to także warto zlecić specjaliście bądź firmie, która kompleksowo zajmie się urządzeniem. Niektóre urządzenia posiadają funkcję, która odpowiada za informowanie użytkownika na bieżąco o poziomie zakamienowania. To przydatne, wygodne i pomocne, gdy zależy nam na prawidłowej konserwacji ekspresu.

Ekspresowe espresso

Modele z przeznaczeniem pod zabudowę będą zaawansowane technologicznie, bogate w większość funkcji, które ekspres może posiadać. Modele kolbowe zaparzą porządne espresso, z świeżo mielonych ziaren, dzięki wbudowanemu młynkowi. Mleko potrzebne do przygotowania latte czy cappuccino dobrze spieni zamontowany spieniacz. Kawa zostanie ukoronowana delikatną pianką – cremą, która powstaje dzięki użyciu wysokiego ciśnienia. Droższe automaty zaoferują szeroki wybór rodzajów kaw, które samodzielnie przygotują. Trunki z dobrego ekspresu automatycznego będą nie tylko smaczne, ale także zachwycą swoim wyglądem. To standardy, na które możemy liczyć

Kategorie: Kawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *