Ekspres do kawy z młynkiem

Smak kawy uzależniony jest od kilku czynników. Jednym z głównych jest rodzaj wybranych ziaren. W Polsce najczęściej kupujemy arabikę – a czasem warto spróbować czegoś nowego. na przykład mieszanki. Bardzo ważny jest sposób i czas mielenia ziaren kawowca. Najbardziej aromatyczna i najsmaczniejsza to ta, którą zaparzono z ziaren zmielonych w czasie przygotowywania. Dlatego warto posiadać w kuchni osobny młynek do kawy lub ekspres, z wbudowanym urządzeniem mielącym.
Świeżo zmielona kawa będzie aromatyczna, intensywna w smaku. Ziarna zmielone kilka godzin (lub nawet dni), przechowywane w foliowych opakowaniach wietrzeją, stają się jałowe przez co kawa traci swój niepowtarzalny smak.

Ekspresy z młynkiem

Młynek będzie w każdym większym ekspresie automatycznym. To model, który w odróżnieniu od ekspresów wysokociśnieniowych – kolbowych, zaparza kawę całkowicie samodzielnie. Dobry ekspres automatyczny będzie wyposażony w żarnowy bądź udarowy młynek. Młynki w ekspresach kolbowych nie będą częstymi gośćmi, co nie znaczy, że nie znajdziemy dobrego wysokociśnieniowca, który posiada wbudowane urządzenie z funkcją mielenia ziaren kawy.

Ekspresowe młynki

Młynek udarowy jest szybszy niż żarnowy. Elementami odpowiedzialnymi za pracę są dwa ostrza, które rozdrabniają ziarna. Podczas swojej pracy, wytwarzają jednak wysoką, niepożądaną temperaturę, która nie tylko pozbawia kawę aromatu, ale także czyni ją gorzką. Młynki żarnowe mielą ziarna dzięki dwóm żarnom, które wywierają na nie nacisk, miażdżąc je. W młynku żarnowym nie będzie wysokiej temperatury – kawa nie straci dobrego, oczekiwanego smaku. Do tego młynek żarnowy będzie posiadał regulację grubości przemiału. W młynku udarowym, użytkownik ma na to wpływ poprzez skracanie lub wydłużanie czasu mielenia.

Urządzenia mielące kawę zbudowane są z uzupełnianego ziarnami kawy pojemnika, ostrzy odpowiedzialnych za funkcjonowanie sprzętu. Młynek ręczny będzie posiadał korbkę, która dzięki sile ludzkich dłoni napędzi mechanizm urządzenia. Młynki w urządzeniach automatycznych, samodzielnie odmierzą i zmielą odpowiednią ilość ziaren, które następnie trafia wprost do serca ekspresu. Młynki urządzeń wysokociśnieniowych, mogą mielić kawę wprost do kolby – pojemnika

Kategorie: Kawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *