Ekspres do kawy dla gastronomii

Każda restauracja i kawiarnia wyda spore pieniądze na urządzenie parzące kawę. Potraktuje to jako inwestycję – dobry ekspres pomoże przygotować dobrą kawę, która skusi klientów do ponownego odwiedzenia miejsca. W lokalu, który odwiedza spora liczba gości, powinno znaleźć się miejsce na duże kolbowe urządzenie lub większy ekspres automatyczny. Każdy odwiedzający kawiarnię chce wybrać swój napój spośród różnych rodzajów – dobre urządzenie umożliwi takowy wybór.

Ekspresy dobre do lokali

Najtańszymi będą ekspresy dzbankowe i przelewowe. Ich działanie jest bardzo proste, ceny niskie. Niestety możliwości bardzo ubogie – kawa z ekspresu przelewowego będzie tylko czarna. Do tego tanie urządzenia nie będą wyposażone w młynek do kawy, przez co kawa nie będzie aromatyczna, jej smak nie stanie się głęboki. Dodatkowo brak spieniacza do mleka ostatecznie przekreśla najtańsze urządzenia.

Dobrą kawę można przygotować dzięki urządzeniom ciśnieniowym. Modele niskociśnieniowe wytwarzają do 3,5 bara – to dość małe, które nie poradzi sobie z zaparzeniem solidnego espresso – bazy dla innych kaw. Dlatego warto wybierać droższe ekspresy, których możliwości są większe. Ekspresy wysokociśnieniowe – kolbowe, parzą kawę ciśnieniem sięgającym nawet 19 barów. Do przygotowania niezbędnego espresso potrzeba około 9, więc podstawowe kryterium zostanie spełnione.

Ekspresy wysokociśnieniowe

Ekspresy wysokociśnieniowe – kolbowe, których nazwa wywodzi się od kształtu pojemnika na zmielona ziarna, umożliwiają przygotowanie kilku kaw jednocześnie. Ile? To zależy od wybranego modelu. Mniejsze, dobre dla gospodarstw domowych będą umożliwiały korzystanie z jednej kolby, która może być maksymalnie dwuwylotowa. Ekspresy pokaźnych rozmiarów mają miejsce na dwie, trzy, cztery kolby, które w jednym czasie obsłużą nawet osiem filiżanek.

Ekspresy kolbowe, dobre do montażu w kawiarni czy restauracji będą duże, ciężkie. Dobry model nie powinien kosztować mniej niż 6000, 7000 zł. Górna granica sięga 25, 30 tysięcy złotych.

Dobra kawiarnia to taka, w której pojedyncze espresso od razu postawi na nogi, a biała kawa zachwyci swoim niepowtarzalnym smakiem. Najbardziej aromatyczna i świeża, będzie ta przygotowana z dopiero co zmielonych ziaren. Kawa mielona, która swoje już przeleżała – wietrzeje, traci swój aromat. By zachować pożądany smak płynu, warto mielić ziarna wprost przed zaparzeniem. Dlatego droższe modele będą wyposażone w młynek do kawy, który w chwili przygotowywania napoju, rozdrobni całe ziarna. Ekspresy kolbowe przygotują porządne espresso. By móc oferować klientom inne kawy, białą, latte czy cappuccino, warto wybrać urządzenie, które będzie miało wbudowany spieniacz do mleka. Przygotowanie kawy wymaga odpowiednich umiejętności – to człowiek napełnia kolbę odpowiednią ilością kawy, nadzoruje proces przygotowywania trunku, a później tworzy z espresso różnorakie kompozycje.

Właścicielom lokali gastronomicznych, którzy nie mają zamiaru zatrudniać baristy, dedykowane są modele automatyczne. Te przygotowują kawę w pełni samodzielnie, bez ingerencji człowieka, którego zadanie kończy się na wyborze kawy, której chce spróbować. Kupno ekspresu automatycznego to wygodne rozwiązanie, ale użytkownicy zgadzają się ze sobą, że kawa przygotowana za pomocą ekspresu kolbowego jest zdecydowanie lepsza.

Kategorie: Kawa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *